Niekorzystne dla pracowników stanowisko dyrektor KIS zajął w przypadku pracodawcy, który zorganizował przyzakładową stołówkę wraz z zapleczem kuchennym dla swoich pracowników. Miało to zapewnić im możliwości zjedzenia obiadu bez opuszczania terenu zakładu pracy. W tym celu zaadoptował pomieszczenia na terenie swojego zakładu, wyposażając je w stoły, krzesła, lodówki, kuchenki mikrofalowe, drobne wyposażenie kuchenne oraz miejsca do zmywania. Posiłki (obiady) dla pracowników dostarczała firma zewnętrzna. Zapewnienie takiej możliwości było szczególnie istotne w przypadku pracowników fizycznych, którzy nie mogli odejść od maszyny w dowolnym momencie i którzy nie mogli spożywać posiłku na stanowisku pracy.
Dodatkowe posiłki dla pracowników a PIT
Fiskus uznał, że kwota dofinansowania przez pracodawcę posiłków na rzecz pracowników niektórych działów, którzy mają większy wydatek kaloryczny, stanowi dla nich przychód ze stosunku pracy z tytułu nieodpłatnego świadczenia. Sprawdź, kiedy taki przychód będzie podlegał PIT. Sprawdź interpretację indywidualną dyrektora Krajowej Informacji Skarbowej z 17 września 2021 r. (0113-KDIPT2-3.4011.514.2021.4.NM).
Posiłki dla pracownika – rozliczenie PIT a stan faktyczny
Dyrektor KIS odniósł się do wyroku TK z 8 lipca 2014 r. (sygn. akt K 7/13), który uznał, że nieodpłatne świadczenie jest przychodem, jeżeli spełnia określone warunki, czyli:
- pracownik wyraził zgodę na przyjęcie nieodpłatnego świadczenia (skorzystał z niego w pełni dobrowolnie);
- świadczenie zostało spełnione w interesie pracownika, a nie w interesie pracodawcy, i przyniosło mu korzyść w postaci powiększenia aktywów lub uniknięcia wydatku, który musiałby ponieść;
- korzyść ze świadczenia jest wymierna (również w postaci zaoszczędzenia wydatku) i jest przypisana indywidualnemu pracownikowi, co oznacza, że korzyść ta nie jest dostępna w sposób ogólny dla wszystkich podmiotów);
- pracownik faktycznie otrzymał dane świadczenie, a nie tylko mógł je potencjalnie otrzymać.
Posiłki dla pracownika – rozliczenie PIT a stanowisko fiskusa
W odniesieniu do tego wyroku dyrektor KIS uznał, że w tym przypadku spełniono warunek zgody pracownika na przyjęcie świadczenia, skoro korzystał on z zapewnionego i dofinansowanego przez pracodawcę posiłku. Co ważne w tym przypadku, koszty wyżywienia pracownik musi ponosić niezależnie od tego, czy jest w pracy, czy w domu. Zatem wartość dofinansowania posiłku jest w tym przypadku wydatkiem ponoszonym przez pracodawcę w interesie pracownika i w ten sposób stanowi dla pracownika korzyść.
Pracownik nie musiał w czasie pracy ponosić całkowitych wydatków na wyżywienie – które tak czy inaczej by ponosił. Poza tym, pracownik odnosi wymierną korzyść z tego świadczenia. Była ona bowiem wymierna i przypisana indywidualnie pracownikowi. Kwota dofinansowania do posiłku wynosiła w tym przypadku 8 zł dla każdego pracownika. A zatem pracodawca może przypisać poniesiony koszt bezpośrednio konkretnemu pracownikowi.
Konsekwencje interpretacji dla pracodawcy. W omawianej sytuacji pracownicy uzyskali przychód ze stosunku pracy, od którego pracodawca powinien potrącić zaliczki na podatek.