Nowa dieta w krajowej podróży służbowej – przykłady

Izabela Nowacka

Autor: Izabela Nowacka

Dodano: 14 lipca 2022
Dieta za dobę podróży krajowej przysługującej pracownikowi od 28 lipca 2022 r. wyniesie 38 zł.  Do 27 lipca wynosi ona 30 zł. Warto przypomnieć, że kwota ta ostatni raz zmieniła się 1 marca 2013 r. Ryczałt na pokrycie kosztów dojazdu środkami komunikacji miejscowej wyniesie 7,60 zł. Do 27 lipca wynosi on 6 zł. Z kolei ryczałt za nocleg, który stanowi 150% diety wyniesie 57 zł. Wysokość ryczałtu za nocleg do 27 lipca to 45 zł.

Dieta w czasie podróży krajowej jest przeznaczona na pokrycie zwiększonych kosztów wyżywienia i obecnie wynosi 30 zł za dobę podróży. Ta kwota nie była waloryzowana od 2013 roku. Dieta na dotychczasowym poziomie już dawno nie pokrywa faktycznych kosztów wyżywienia.

Pracodawcy prywatni, którzy podnieśli dietę swoim pracownikom, muszą od nadwyżki ponad 30 zł odprowadzić podatek dochodowy oraz składki na ZUS, ponieważ zwolnienia obejmują jedynie wartość diety obowiązującej dla pracowników budżetówki.

Z komentarza eksperta dowiesz się:

  • Kiedy dieta nie przysługuje
  • Co z dietą za niepełną dobę podróży – stanowisko resortu pracy
  • Jak wyliczać diety krajowe zgodnie ze stanowiskami sądów

Pozostało jeszcze 90% treści

Aby zobaczyć cały artykuł, zaloguj się lub zamów dostęp.

Testuj portal Placewfirmie.pl i papierowy magazyn Płace w firmie przez 14 dni BEZPŁATNIE.

To kompleksowy serwis ekspercki dla specjalistów zajmujących się płacami w firmach w którym znajdziesz:

  • Informacje o zmianach prawnych,
  • Konsekwencje wyroków sądowych i interpretacji podatkowych dla pracodawców
  • Każde zagadnienie wyjaśnione od strony składek ZUS, podatku PIT i obowiązków pracodawcy wobec pracownika,
  • Kalkulatory, wzory dokumentów, wskaźniki płacowe, akty prawne, raporty
  • Indywidualne konsultacje e-mailowe z ekspertami,
  • 3 razy w tygodniu newsletter Przegląd płac i ZUS.
Sprawdź ofertę »

Logowanie:

Adres e-mail:

Hasło

Nie pamiętam hasła
Izabela Nowacka

Autor: Izabela Nowacka

Ekonomista, specjalizuje się w prawie pracy, ubezpieczeniach społecznych i prawie podatkowym. Autorka licznych publikacji z zakresu rozliczania wynagrodzeń, współpracuje z wieloma wydawnictwami, jest autorką publikacji m.in. w Rzeczpospolitej, Monitorze Prawa Pracy i Ubezpieczeń Społecznych, Monitorze rachunkowości budżetowej
Słowa kluczowe:
dieta krajowa

Numer specjalny 8 Maj 2024 r.

Numer specjalny 8 Maj 2024 r.
Dostępny w wersji elektronicznej